27 oktober: Continuous Delivery bij de Belastingdienst.

Op donderdag 27 oktober zijn we te gast bij de Belastingdienst te Apeldoorn. Deze avond zullen Floris en Annette ons alles vertellen over hoe ze bij deze organisatie gebruik maken van volledig geautomatiseerde deployment.

Miljoenen burgers maken gebruik van zorg-, huur-, kinderopvangtoeslag en/of een kindgebonden budget. Jaarlijks komen er 1 miljoen nieuwe aanvragen bij de Belastingdienst binnen en verwerken we 3,4 miljoen mutaties. We keren per jaar zo’n 11 miljard uit aan toeslagen aan burgers. Dat doen we niet zomaar, maar op basis van talloze gegevens die we ontvangen via een publiek portaal, waarmee we in verbinding staan met verschillende andere overheidsorganisaties, zoals het UWV, CJIB, DUO, SVB en de Gemeentelijke Basisadministratie. Dankzij onze servers is er een continue aanvoer van gegevens, die voor ons van essentieel belang zijn en de basis vormen voor het gehele toeslagenproces.  

We hechten veel waarde aan het uitkeren van de juiste bedragen aan toeslaggerechtigden. Ons uitgebreide ICT-landschap staat aan de basis van dit doel. Dit landschap bestaat uit ruim 100 componenten die met elkaar communiceren via een message broker (Biztalk), in 400 verschillende datacontracten. Uitgerold op een infrastructuur bestaande uit meer dan 120 servers en 5 TB aan storage, gebouwd met .Net. Daarmee is de afdeling Toeslagen bij de Belastingdienst een van de grootste en meest complexe .Net omgevingen van Nederland.

Twaalf scrumteams ontwikkelen, op vrijwel autonome wijze, diverse software componenten. Ter ondersteuning van ons werkproces én de build servers gebruiken we TFS, met Git voor het source code control management.

Tot voor kort waren er 3 of 4 grote releases per jaar, waarbij een doorlooptijd van een jaar (van idee naar de uiteindelijke implementatie) niet ongewoon was. In een snel veranderende wereld waar politiek, wetgeving en uitvoering steeds sneller op elkaar reageren, kunnen wij niet achter blijven. De eis om minimaal eens in de 4 weken een release uit te brengen, is dan ook een grote wens en moet wat ons betreft haalbaar zijn. Dit is alleen mogelijk als onze continuous deployment goed is ingericht. En dat is iets wat zeker niet vanzelf gaat. Wij streven ernaar om iedere commit potentieel gereed te maken voor productie, waardoor het gehele deployment proces op de schop gaat. We gaan gebruik maken van een combinatie van een Service Management Automation van Microsoft, Octopus, DSC en een klein beetje Chocolatey. Op deze wijze willen we het uiteindelijke doel van continuous deployment bereiken.

In deze sessie laten Floris Zwarteveen (technisch alleskunner van Toeslagen) en Annette Wijbrans (technisch architect van Toeslagen) zien hoe we deze technologie aan elkaar geknoopt hebben tot een werkende deployment pipeline. Waarom hebben we juist deze stack van componenten gekozen? Wat hebben we gedaan om de pipeline ook automatisch installeerbaar te maken? Wat is er nodig om 12 teams zo goed mogelijk te ondersteunen, zodat ze hun werk sneller en beter kunnen doen? En wat zijn de ervaringen tot nu toe? Antwoorden op deze en andere vragen kunnen Annette en Floris je geven!

 

Deze avond is, na inschrijving, gratis! De avond begint om 19:00 maar de deuren gaan open om 18:00 voor een hapje en een drankje. De avond zal tot ongeveer 21:00 duren. 

 


Deze meeting is al geweest. Je kunt je niet meer inschrijven. Bekijk hier het overzicht van andere bijeenkomsten.
Waar en wanneer

John F. Kennedylaan 8, Apeldoorn


donderdag 27 oktober 2016

We beginnen om 19:00 maar je bent vanaf 18:00 welkom voor een hapje, drankje en om bij te praten met mede-ontwikkelaars.